terug

24-09-2023

De nieuwste technologie

Perfect passende brace/spalk op basis van een handscan.

Elk jaar worden er in Nederland meer dan 250.000 hand- en polsspalken aangemeten, een belangrijk deel is voor patiënten met chronische hand- en polsaandoeningen. Manometric heeft een snelle en nauwkeurigere manier ontwikkeld voor het aanmeten van hand- en polsbraces. Een 3D-handscanner maakt binnen enkele seconde een zeer nauwkeurige handscan. Doormiddel van unieke software wordt de scan geoptimaliseerd naar de kenmerken van de patiënt en wordt vervolgens op basis van die scan een gepersonaliseerde brace 3D geprint. De ze braces zijn licht, comfortabel en kunnen gepersonaliseerd worden middels verschillende kleuren en materialen.

Op dit moment is het vervaardigen van orthesen een arbeidsintensief en kostbaar proces, bovendien zijn veel patiënten ontevreden met de pasvorm en het uiterlijk van het eindproduct. De nieuwste 3D-technologie van Manometric lost dit probleem op en biedt als eerste een totaaloplossing om snel en nauwkeurig een passende brace te printen met grote focus op comfort, functionaliteit en design.

Samenwerking met zorgverzekeraars en ziekenhuizen

Vrijwel alle Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden deze producten uit de basisverzekering. Wel is momenteel nog een verwijzing van de specialist nodig. De technologie is van grote meerwaarde en levert zowel voor patiënten als medisch specialisten tijdwinst op. Zo hoeft de patiënt anders dan bij het traditionele aanmeten en productieproces niet meerdere keren terug te komen naar het ziekenhuis maar kan het hele proces van aanmeten en uitleveren in de praktijk van de handtherapeut plaatsvinden. Een klinische studie door het Reinier de Graaf Gasthuis stelde onlangs een hogere patiënttevredenheid en therapietrouw vast dan bij traditionele braces.

Manometric wil de scantechnologie uitrollen, zodat patiënten overal in Nederland in hun eigen regio terechtkunnen om een scan te laten maken. Het bedrijf focust zich vooralsnog met name op hand- en armproblematiek, maar wil in de toekomst ook innovatieve orthesen ontwikkelen voor de rest van het lichaam. Handcentrum Midden Limburg is een samenwerking aangegaan en heeft als eerste in Limburg de beschikking over een handscanner. Handcentrum Midden Limburg is zeer enthousiast over deze innovatie. Met onze bijdrage willen we zorgen dat meer mensen sneller een gepersonaliseerde brace krijgen.”

Sports-Experience nu ook via Whatsapp te bereiken