terug

13-06-2019

Behandeling Carpaal Tunnel Syndroom

Wie kent er niet iemand met het Carpaal Tunnel Syndroom? Sinds een half jaar is er ook in Roermond en omstreken een alternatief voor een operatieve behandeling van deze aandoening.

Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)
Het Carpaal Tunnel Syndroom is een beknelling van de middelste handzenuw vlak boven het polsgewricht. Deze zenuw (de nervus medianus) kan bekneld raken in de carpale tunnel; de ‘buis’ in je pols waar alle pezen en de mediane handzenuw doorheen lopen. Wel 10 tot 15% van de volwassen bevolking heeft er last van. CTS kan vervelende klachten geven, zoals nachtelijke pijn en tintelingen in de hand, met name in de duim, wijs- en middelvinger, met in een later stadium kracht– en gevoelsverlies in de hand. De klachten kunnen uitstralen naar de hele arm. Vaak zie je de klachten aan beide handen tegelijk voorkomen en bij vrouwen meer dan bij mannen. Oorzaken voor deze aandoening zijn meestal een ongunstige werkhouding of zwelling in de pols, als gevolg van een trauma, ontsteking (reuma/artrose) of bij zwangerschap.

De aandoening geneest vaak niet vanzelf. De mogelijke therapieën tot nu toe zijn een nachtspalk en injectie met corticosteroïd. Als dit niet helpt volgt meestal een operatie. Hierbij wordt meer ruimte in de pols gemaakt. Ondanks de goede resultaten bij operatie, kunnen mensen een tijdje niet werken en er bestaat altijd kans op complicaties. Regelmatig komen de klachten na verloop van tijd ook terug.

Phystrac-apparaat
Er is al een aantal jaren in Nederland een apparaat op de markt, speciaal ontwikkeld voor behandeling van CTS. Er zijn inmiddels in Nederland meer dan 70 locaties waar met dit apparaat succesvol wordt gewerkt. Sinds een half jaar is deze tractiebehandeling ook in Roermond mogelijk.

Werking
De behandelingen duren ongeveer 10-15 minuten (per arm) en bestaan uit ongeveer 30 tracties (met de arm en pols in een aantal verschillende posities). Hierbij worden de banden en spieren die betrokken zijn bij CTS opgerekt, waardoor ze ontspannen. Er ontstaat minder druk in de pols zodat het inklemmen van de zenuw vermindert. Vaak nemen de symptomen al af na een paar behandelingen; gemiddeld zijn er 12-13 sessies nodig voor volledige genezing.

De behandeling is over het algemeen eenvoudig toe te passen en pijnloos. Bij 70% van de mensen welke met het Phystrac apparaat zijn behandeld, treedt vermindering van klachten op. Uit onderzoek blijkt dat 2 jaar na de behandeling de meeste mensen nog steeds klachtenvrij en tevreden zijn.

Direct toegankelijk
U kunt zonder verwijzing van een arts contact opnemen met Handcentrum Midden Limburg voor meer informatie of voor een afspraak. Dit kan via telefoonnummer 0475-468494.

Meer informatie over Phystrac of het Carpaal Tunnel Syndroom kunt u vinden op www.fit-fysio.nl of www.phystrac.com.

Sports-Experience nu ook via Whatsapp te bereiken